Chleb kojarzy się z czymś na prawdę trudnym do upieczenia, niektórzy uważają, że wręcz niewykonalnym bez specjalnej maszyny do pieczenia. Receptura przeze mnie podana jest niesłychanie prosta, dlatego każdy laik będzie w stanie wykonać zdrowy i bezglutenowy chleb w swoim domu.
- 175g słonecznika
- 50g orzechów laskowych
- 80g ziaren siemienia lnianego
- 20g zmielonego siemienia lnianego
- 125g bezglutenowych płatków owsianych
- 15g czyli 2 płaskie łyżki nasion chia (opcjonalnie)
- 10g czyli 2 płaskie łyżki nasion wiesiołka (opcjonalnie)
- 5g czyli 1 płaska łyżka zmielonego ostropestu plamistego (opcjonalnie)
- garść jagód goji (opcjonalnie)
- 2 łyżki syropu z orzechów laskowych, klonowego, ryżowego lub z agawy
- 1/3 szkl. oleju ryżowego lub kokosowego
- 350g letniej wody
- sól himalajska
Wykonanie:
Suche składniki łączymy ze sobą w misce. Następnie dodajemy syrop, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 2h. Gdy ziarna i orzechy wchłoną wodę, przekładamy masę do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180st C przez 50-60min (15-20min przed końcem możemy włączyć termoobieg, dzięki czemu uzyskamy przypieczoną skórkę). Bardzo ważne jest, aby chleb kroić po całkowitym ostygnięciu ostrym i cienkim nożem.