Najwyższa pora na danie z kuchni azjatyckiej- mojej ulubionej! Dziś zabiorę was w podróż do orientalnych smaków Tajlandii. Danie bardzo pożywne i wyjątkowo rozgrzewające.


Składniki:
  • suszone warzywa do wykonania bulionu
  • 300g świeżego szpinaku
  • 1 batat
  • 1L wody
  • olej kokosowy
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • świeża lub proszkowana trawa cytrynowa
  • 2 szczypty curry
  • 2 szczypty kurkumy
  • sól himalajska, świeży pieprz
Wykonanie:
Gotujemy bulion wrzucając do wody suszone warzywa,  świeży imbir, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz w ziarnach. Gotujemy ok.20 min na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy batata i kroimy w plastry. Wyławiamy z wody przyprawy (2 plastry imbiru, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz), dodajemy batata. 

Po upływie 15 min dodajemy trawę cytrynową (sproszkowaną lub drobno posiekaną świeżą) oraz curry i kurkumę. Płuczemy szpinak i podsmażamy na oleju kokosowym. Mocno zredukowany szpinak dodajemy do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu wszystko mielimy blenderem.

Dzięki obecności słodkich ziemniaków zupa zagęszcza się i tworzy gęsty krem.