Już dawno nie robiłam burgerów. Nie przepadam za smażonymi potrawami, bo są ciężko strawne, dlatego postanowiłam dzisiaj upiec jaglane kotlety.
Uwielbiam buraki ćwikłowe oraz kokos i wpadłam na pomysł by połączyć te dwa smaki. Myślę, że całkiem dobrze mi to wyszło.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanych buraków, startych na tarce o grubych oczkach
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska, sos sojowy, pieprz, rozmaryn
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować i zblendować. Posiekać pietruszkę, bardzo drobno pokroić cebulę i wycisnąć czosnek.Wymieszać z burakami, pietruszką, cebulą i czosnkiem, doprawić do smaku i dosypać mąkę kokosową. Całość dokładnie mieszać przez kilka minut. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia, uformować burgery i lekko spłaszczyć. Uzyskamy ok.12 dużych sztuk. Pieczemy w 200 st C przez 20min, następnie obracamy i pieczemy jeszcze 10min.