🥞 Jabłkowe racuchy z ricotty 🥞

Puszyste i delikatne, a z wierzchu chrupiące 👌 To brzmi NIEZIEMSKO i tak właśnie smakuje 🫶 

Do placuszków polecam jedną z najlepszych kaw jakie piłam @palarnia_kawy_progusta ☕️ Niedługo uzupełniają magazyn i już nie mogę doczekać się zakupów 🛍

👉Przepis wegetariański, bezglutenowy, bez cukru

🥞MAKRO (1 szt)
187kcal
B: 5,6g  T:6,1g  W:27,4g

🥞SKŁADNIKI (ok.15 szt):
•250g mąki jaglanej @incola_glutenfree 
•250g mąki kukurydzianej @melvit.pl 
•1 opakowanie ricotty 
• 100g białka jaj @farmabialka.pl (zniżka „apricot10”)
•szczypta soli
•3 łyżki erytrytolu @jawo2008.pl (zniżka „apricot”)
•1 duże jabłko 
•pół łyżeczki sody lub pdp (proszku do pieczenia)
•oliwa lub olej

🥞WYKONANIE: 
Mąki wymieszać z sodą i erytrytolem, następnie dać mokre składniki - ricottę, białko jaj i pokrojone w kostkę jabłko (można tez zetrzeć na tarce - dowolność). Mieszamy.

Smażymy na oliwie lub oleju z obu stron. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub zmielonym na pył erytrytolem.