🥞 Jabłkowe racuchy z ricotty 🥞
Puszyste i delikatne, a z wierzchu chrupiące 👌 To brzmi NIEZIEMSKO i tak właśnie smakuje 🫶
Do placuszków polecam jedną z najlepszych kaw jakie piłam @palarnia_kawy_progusta ☕️ Niedługo uzupełniają magazyn i już nie mogę doczekać się zakupów 🛍
👉Przepis wegetariański, bezglutenowy, bez cukru
🥞MAKRO (1 szt)
187kcal
B: 5,6g T:6,1g W:27,4g
🥞SKŁADNIKI (ok.15 szt):
•250g mąki jaglanej @incola_glutenfree
•250g mąki kukurydzianej @melvit.pl
•1 opakowanie ricotty
• 100g białka jaj @farmabialka.pl (zniżka „apricot10”)
•szczypta soli
•3 łyżki erytrytolu @jawo2008.pl (zniżka „apricot”)
•1 duże jabłko
•pół łyżeczki sody lub pdp (proszku do pieczenia)
•oliwa lub olej
🥞WYKONANIE:
Mąki wymieszać z sodą i erytrytolem, następnie dać mokre składniki - ricottę, białko jaj i pokrojone w kostkę jabłko (można tez zetrzeć na tarce - dowolność). Mieszamy.
Smażymy na oliwie lub oleju z obu stron. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub zmielonym na pył erytrytolem.