Warzywne curry z kaszą bulgur 🍲
Tym pysznym obiadem raczyłam się przez ostatni tydzień i żałuje że nie mam więcej 😅🙃 Wyszło przesmacznie❗️
👉przepis WEGAŃSKI / MIĘSNY, BEZ LAKTOZY
🍽SKŁADNIKI (1 porcja)
•pół kostki tofu / 100g indyka + 50g polędwicy z kurczaka
•mała marchew, kawałek kalafiora i papryki czerwonej
•3 liście kafiru
•łyżka oliwy / oleju
•1/5 mleczka kokosowego
•przyprawy: kurkuma, curry, sól i pieprz
•łyżeczka pasty THO KHA
•łyżeczka soku z limonki / cytryny
•łyżeczka cukru / erytrytolu / ksylitolu
•woreczek kaszy bulgur
•świeża kolendra
🍽WYKONANIE:
Na patelni podsmażamy pokrojone kawałki warzyw, wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy tofu lub mięso i wrzucamy do garnka z warzywami. Zalewamy mleczkiem kokosowym i odrobiną wody, dodajemy przyprawy i gotujemy.
W osobnym garnku gotujemy kaszę w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Wykładamy na talerz - kaszę i sos warzywny, dekorujemy listkami kolendry.