💚 CIASTO LEŚNY MECH 💚 w wersji odchudzonej 🤤 Nieskromnie przyznam że to najlepsze ciasto jakie do tej pory upiekłam 💁🏻‍♀️ 



💚SKŁADNIKI NA BISZKOPT (forma 24/24cm):

-2  jajka, temp. pokojowa

-3/4 szklanki erytrytolu

- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej @gdanskiemlyny 

- 1 szklanka luksusowej @gdanskiemlyny

- 1 łyżeczka sody

- 1/2 szklanki oleju

- opakowanie 400 g świeżego szpinaku (intensywny kolor uzyskamy)


💚SKŁADNIKI NA WARSTWĘ  MALINOWĄ:

-50g galaretki malinowej bez cukru @kfdnutrition 

- 4 łyżki musu malinowego @fitwomen.pl 

-700 ml gorącej wody


💚SKŁADNIKI NA KREM:

- 2 opakowania serka ricotta

- flavdrops o smaku śmietanki @myproteinpl 

- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody


- pół granatu (na wierzch ciasta)



💚WYKONANIE:

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (pomagamy sobie łyżką). Jajka miksujemy razem z erytrytolem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec łączymy z mąką i sodą. 


Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 C przez około 40/45min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.


Galaretkę zalewamy gorącą wodą , dodajemy mus malinowy, odstawiamy do wystudzenia po czym wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. 


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Ricottę miksujemy razem z śmietaną i flavdrops. Następnie powoli wlewamy żelatynę. 


Galaretkę wylewamy na biszkopt, potem wykładamy krem na galaretkę i oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Posypujemy granatem. 


Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.