💚 CIASTO LEŚNY MECH 💚 w wersji odchudzonej 🤤 Nieskromnie przyznam że to najlepsze ciasto jakie do tej pory upiekłam 💁🏻♀️
💚SKŁADNIKI NA BISZKOPT (forma 24/24cm):
-2 jajka, temp. pokojowa
-3/4 szklanki erytrytolu
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej @gdanskiemlyny
- 1 szklanka luksusowej @gdanskiemlyny
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- opakowanie 400 g świeżego szpinaku (intensywny kolor uzyskamy)
💚SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
-50g galaretki malinowej bez cukru @kfdnutrition
- 4 łyżki musu malinowego @fitwomen.pl
-700 ml gorącej wody
💚SKŁADNIKI NA KREM:
- 2 opakowania serka ricotta
- flavdrops o smaku śmietanki @myproteinpl
- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
- pół granatu (na wierzch ciasta)
💚WYKONANIE:
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (pomagamy sobie łyżką). Jajka miksujemy razem z erytrytolem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec łączymy z mąką i sodą.
Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 C przez około 40/45min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą , dodajemy mus malinowy, odstawiamy do wystudzenia po czym wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Ricottę miksujemy razem z śmietaną i flavdrops. Następnie powoli wlewamy żelatynę.
Galaretkę wylewamy na biszkopt, potem wykładamy krem na galaretkę i oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Posypujemy granatem.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.