🍁🍎Jesienne ciasto warstwowe 🍐🍁
Przepyszne, aromatyczne i żółciutkie jak jesienne liście 💛🍂 🅲🅸🅰🆂🆃🅾 🅺🆄🅺🆄🆁🆈🅳🆉🅸🅰🅽🅴 przekładane kilkoma warstwami z owoców - jabłek, gruszek i bananów 🍎🍐🍌
✔️bez glutenu
✔️bez laktozy
✔️bez cukru
✔️proteinowe
🍎SKŁADNIKI:
~250g mąki kukurydzianej
~200g jogurtu sojowego waniliowego
~100g oleju kokosowego @pakmanfoods (zniżka „Apricot10”)
~10 kropli flavdrops o smaku waniliowym @myproteinpl (zniżka „SMILE”)
~50g odżywki białkowej o smaku waniliowym, białej czekolady, bananowym @allnutrition (zniżka „apricot” w @sklep.sfd )
~100g białka jaj @farmabialka.pl (zniżka „apricot10”) lub 2 jajka całe
~5 tabletek słodzika / 5 łyżek erytrytolu lub inne słodziwo (cukier, miód, syrop klonowy)
~pół łyżeczki kurkumy
~pół łyżeczki sody lub pdp (proszku do pieczenia)
~pół banana
~pół jabłka
~pół gruszki
🍎SOS PROTEINOWY:
~2 czubate łyżki protein spread o smaku białej czekolady @myproteinpl
~1 czubata łyżka odżywki białkowej
~odrobina cieplej wody
🍎WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto prócz owoców zmiksować w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę napoju sojowego.
Owoce pokroić w plasterki.
1/3 ciasta wlewamy do prostokątnej formy, układamy plastry gruszki. Wlewamy kolejną warstwę ciasta i układamy plastry banana. Ostatnią część ciasta przykrywamy jabłkiem (układamy plastry w jodełkę).
Pieczemy w temp 180st C przez 50-60min (ja piekłam w piekarniku parowym, dzięki czemu ciasto było bardziej wilgotne - jeśli nie masz wystarczy ułożyć pod ciasto naczynie żaroodporne napełnione wodą).
Podałam z sosem proteinowym (składniki wymieszałam ze sobą w kubku).