🍁🍎Jesienne ciasto warstwowe 🍐🍁


Przepyszne, aromatyczne i żółciutkie jak jesienne liście 💛🍂 🅲🅸🅰🆂🆃🅾 🅺🆄🅺🆄🆁🆈🅳🆉🅸🅰🅽🅴 przekładane kilkoma warstwami z owoców - jabłek, gruszek i bananów 🍎🍐🍌


✔️bez glutenu

✔️bez laktozy

✔️bez cukru

✔️proteinowe


🍎SKŁADNIKI:

~250g mąki kukurydzianej 

~200g jogurtu sojowego waniliowego

~100g oleju kokosowego @pakmanfoods (zniżka „Apricot10”)

~10 kropli flavdrops o smaku waniliowym @myproteinpl (zniżka „SMILE”)

~50g odżywki białkowej o smaku waniliowym, białej czekolady, bananowym @allnutrition (zniżka „apricot” w @sklep.sfd )

~100g białka jaj @farmabialka.pl (zniżka „apricot10”) lub 2 jajka całe 

~5 tabletek słodzika / 5 łyżek erytrytolu lub inne słodziwo (cukier, miód, syrop klonowy)

~pół łyżeczki kurkumy 

~pół łyżeczki sody lub pdp (proszku do pieczenia)

~pół banana

~pół jabłka

~pół gruszki


🍎SOS PROTEINOWY:

~2 czubate łyżki protein spread o smaku białej czekolady @myproteinpl 

~1 czubata łyżka odżywki białkowej 

~odrobina cieplej wody



🍎WYKONANIE:

Wszystkie składniki na ciasto prócz owoców zmiksować w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę napoju sojowego.


Owoce pokroić w plasterki.


1/3 ciasta wlewamy do prostokątnej formy, układamy plastry gruszki. Wlewamy kolejną warstwę ciasta i układamy plastry banana. Ostatnią część ciasta przykrywamy jabłkiem (układamy plastry w jodełkę).


Pieczemy w temp 180st C przez 50-60min (ja piekłam w piekarniku parowym, dzięki czemu ciasto było bardziej wilgotne - jeśli nie masz wystarczy ułożyć pod ciasto naczynie żaroodporne napełnione wodą).


Podałam z sosem proteinowym (składniki wymieszałam ze sobą w kubku).