Ten przepis wzbudził największe zainteresowanie na instagramie (@apricot_smile) w ostatnim czasie 😍Obiecałam go tak wielu osobom że musiałam się nim jak najszybciej podzielić tam jak i również tutaj na blogu 🤗
✖️Spód:
- 20g mąki z grochu/ciecierzycy
- 20g mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- 20ml mleka/napoju roślinnego
- 30ml wody
- szczypta pdp
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- szczypta oregano/ziół prowansalskich
✖️Wierzch:
- łyżeczka koncentratu
- kawałek cebuli
- kawałek papryki
- kawałek cukinii
- 4 plastry chudej szynki
- 3 plastry sera mierzwionego
- 5g startego parmezanu
- szczypta oregano
- garść rukoli
Składniki na ciasto mieszamy w dużym kubku i wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię delikatnie spryskaną olejem. Smażymy kilka minut aż ciasto się zetnie i przerzucamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień na minimum.
Upieczoną stronę smarujemy koncentratem, kładziemy składniki - pokrojone warzywa, plastry szynki i sera. Posypujemy parmezanem i oregano. Zakrywamy pokrywką i pozostawiamy na ogniu przez 5min. Wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 5min. Po tym czasie wykładamy na talerz i posypuję rukolą.
Cała pizza: 385 kcal | 30,8g białka | 15,8g tłuszczu | 32,8g węglowodanów