Moje TOFU PO GRECKU to tak proste danie, że sama jestem pod wrażeniem :-))) Bardzo smaczne i szybkie! Najwięcej czasu zajmuje tarcie warzyw, ale jeśli posiadacie robot kuchenny, który zrobi to za was, to macie największą robotę wykonaną!!! Poza tym jest to tanie danie, idealne nie tylko na wigilijny stół, ale do przyrządzania w ciągu roku za nieduże pieniądze! Doskonałe źródło białka, do tego odrobina oliwy z oliwek i duszonych warzyw. Pysznie i zdrowo, to lubię najbardziej <3


Składniki:
  • 500g tofu naturalnego
  • 1 opakowanie włoszczyzny (marchew, seler, pietrucha, por)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego firmy Pudliszki
  • sól morska, pieprz ziołowy, sos sojowy
  • 1/2 szkl.wody
Wykonanie:
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek i wrzucić warzywa. Kilka minut podsmażać, następnie na małym ogniu pod przykryciem dusić przez 15-20min. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę. Wymieszać wszystko i dalej dusić kolejne 20min. Na koniec doprawić solą, pieprzem ziołowym i sosem sojowym.
Do naczynia/miseczki włożyć pokrojone tofu i przykryć warstwą warzyw. Kolejna warstwa tak samo. Udekorować świeżą pietruszką.