Tak jak o SIEMIENIU LNIANYM słyszał każdy, tak o CHIA jeszcze wiele osób nie ma pojęcia. Co to jest... z czym się to je...jak to się przyrządza...?! Wiele takich pytań słyszę, dlatego postanowiłam przyrządzić kolejny przepis z wykorzystaniem SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ.  

Wartości odżywcze chia są zbliżone do nasion lnu, ale jej ogromną zaletą jest to, że ma NEUTRALNY SMAK. Idealnie wpisuje się w desery, puddingi, kisiele, ciasteczka czy koktajle! Polecam pobawić się w małego odkrywcę i znaleźć swój idealny przepis z wykorzystaniem tych drobnych ciemnych ziarenek. A może mój pomysł Wam przypadnie do gustu?!  Sprawdźcie sami...


Składniki WARSTWA ZIELONA (2 porcje) :
Składniki  WARSTWA RÓŻOWA (2 porcje):
  • 1 opak. tofu naturalnego
  • 1 szkl. mrożonych truskawek
  • 30g roślinnej odżywki truskawkowej *opcjonalnie
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 łyżki sproszkowanego acai firmy AGNEX
  • słodziwo np. erytrol firmy AGNEX
Dodatki:
Wykonanie:
-ZIELONA WARSTWA: nasiona chia zalać wodą i odstawić na noc. Banany rozgnieść widelcem i dodać do chia. Wsypać również sproszkowaną moringę. Wszystko zmielić w blenderze.
-RÓŻOWA WARSTWA: w rondelku podgrzać truskawki i odparować sok. Tofu wraz z cytryną, owocami, odżywką i acai zmielić na gładki krem. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, można dodać ulubionego słodziwa - ja polecam erytrol.
Do miseczek albo słoiczków przelewać na zmianę warstwę zieloną i różową. Na koniec udekorować kokosem i morwą. 

Deserki możemy przechowywać w lodówce kilka dni.