Tak jak o SIEMIENIU LNIANYM słyszał każdy, tak o CHIA jeszcze wiele osób nie ma pojęcia. Co to jest... z czym się to je...jak to się przyrządza...?! Wiele takich pytań słyszę, dlatego postanowiłam przyrządzić kolejny przepis z wykorzystaniem SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ.
Wartości odżywcze chia są zbliżone do nasion lnu, ale jej ogromną zaletą jest to, że ma NEUTRALNY SMAK. Idealnie wpisuje się w desery, puddingi, kisiele, ciasteczka czy koktajle! Polecam pobawić się w małego odkrywcę i znaleźć swój idealny przepis z wykorzystaniem tych drobnych ciemnych ziarenek. A może mój pomysł Wam przypadnie do gustu?! Sprawdźcie sami...
Wartości odżywcze chia są zbliżone do nasion lnu, ale jej ogromną zaletą jest to, że ma NEUTRALNY SMAK. Idealnie wpisuje się w desery, puddingi, kisiele, ciasteczka czy koktajle! Polecam pobawić się w małego odkrywcę i znaleźć swój idealny przepis z wykorzystaniem tych drobnych ciemnych ziarenek. A może mój pomysł Wam przypadnie do gustu?! Sprawdźcie sami...
Składniki WARSTWA ZIELONA (2 porcje) :
- 6 łyżek chia firmy AGNEX
- 2 średnie banany
- 1 łyżka sproszkowanej moringi oleifera firmy AGNEX
- 1 łyżeczka trawy jęczmiennej
- 1 szkl.wody
- 1 opak. tofu naturalnego
- 1 szkl. mrożonych truskawek
- 30g roślinnej odżywki truskawkowej *opcjonalnie
- 1/2 soku z cytryny
- 2 łyżki sproszkowanego acai firmy AGNEX
- słodziwo np. erytrol firmy AGNEX
- suszona morwa biała firmy AGNEX
- płatki kokosowe
-ZIELONA WARSTWA: nasiona chia zalać wodą i odstawić na noc. Banany rozgnieść widelcem i dodać do chia. Wsypać również sproszkowaną moringę. Wszystko zmielić w blenderze.
-RÓŻOWA WARSTWA: w rondelku podgrzać truskawki i odparować sok. Tofu wraz z cytryną, owocami, odżywką i acai zmielić na gładki krem. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, można dodać ulubionego słodziwa - ja polecam erytrol.
Do miseczek albo słoiczków przelewać na zmianę warstwę zieloną i różową. Na koniec udekorować kokosem i morwą.
Deserki możemy przechowywać w lodówce kilka dni.