Kto nie słyszał albo nie próbował PIEROGÓW RUSKICH??? Dobrze nam znane danie podawane z podsmażaną cebulką co jakiś czas znajduje swoje miejsce w naszym jadłospisie. Z tych pierogów najlepszy jest FARSZ, dlatego postanowiłam wykonać WEGAŃSKĄ WERSJĘ tego przepisu i upiec w formie TARTY. Ciasto nie byle jakie, bo BEZGLUTENOWE i bardzo pożywne - z CIECIERZYCY i KASZY GRYCZANEJ.
Przepis banalnie prosty i baaaardzo SMAKOWITY. Na wierzch proponuję FASOLKĘ SZPARAGOWĄ i różyczki BROKUŁA, ale możecie dodawać inne swoje ulubione warzywa! TARTA z domowymi buraczkami i sosem czosnkowym znajdzie zawsze SMAKOSZA !!!
Zaskoczcie swoich domowników i upieczcie im RUSKĄ TARTĘ <3
Przepis banalnie prosty i baaaardzo SMAKOWITY. Na wierzch proponuję FASOLKĘ SZPARAGOWĄ i różyczki BROKUŁA, ale możecie dodawać inne swoje ulubione warzywa! TARTA z domowymi buraczkami i sosem czosnkowym znajdzie zawsze SMAKOSZA !!!
Zaskoczcie swoich domowników i upieczcie im RUSKĄ TARTĘ <3
Składniki na tartę:
- 1 szkl mąki z ciecierzycy
- 1 szkl mąki gryczanej
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1 duża łyżka VegEgg Powder firmy Arche + 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/2 szkl. letniej wody
- szczypta soli
- 750g ziemniaków
- 300g naturalnego tofu
- 2 białe cebule
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 5 łyżek płatków drożdżowych (dodadzą super serowego posmaku!)
Suche
składniki na tartę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i
napęczniałe siemię lniane i proszkiem VegEgg. Wyrabiamy ciasto, tortownicę spryskać olejem i wyłożyć masę. Nakłuwamy ją widelcem i pieczemy przez 15-20min w temp.170stC.
W
tym czasie kroimy i obieramy ziemniaki oraz cebulę. Gotujemy na parze do miękkości. Następnie przekładamy do miski do ostudzenia. Dodajemy tofu, sok z cutryny, płatki drożdżowe i przyprawy. Miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.
Fasolkę i brokuła czyścimy i rozdrabniamy na mniejsze części, po czym gotujemy na parze.
Fasolkę i brokuła czyścimy i rozdrabniamy na mniejsze części, po czym gotujemy na parze.
Na upieczone ciasto wykładamy masę serową, a na jej wierzchu układamy fasolkę i różyczki brokuła. Zapiekamy przez ok.10-15min w piekarniku nagrzanym do temp.170stC.
Tartę po ostudzeniu wkładamy do lodówki na conajmniej 12h by ciasto stało się bardziej miękkie. Kroimy bardzo ostrym nożem i zdecydowanym ruchem (ciasto się wtedy nie pokruszy).
Podajemy z domowymi buraczkami, surówkami i sosem czosnkowym na bazie np.jogurtu sojowego i świeżej pietruszki.