W internecie i książkach kucharskich roi się od przepisów na risotto z grzybami, szparagami czy brokułami. Naszła mnie ochota na dobre danie z ryżem w roli głównej, ale nie chcę się powtarzać i powielać tych samych pomysłów... Jedliście kiedyś gotowaną kalarepę i cukinię? Nie? Ja też nie... dopóki nie stworzyłam tej pysznej potrawy!
- 250g ryżu risotto
- 1 kalarepa
- 1 cukinia
- 1 biała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżek wegańskiego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki wody
- sól, pieprz biały
Na patelni podsmażyć czosnek (plasterki) i cebulę (kostka). Po 5 min dodać kalarepę (kostka) i cukinię (półksiężyce/kostka). Po 10min dodać ryż, smażyć z warzywami jeszcze kilka minut. Ryż z warzywami przekładamy do garnka i dolewamy wodę.
Po 15min solimy i doprawiamy białym pieprzem. Ryż z warzywami gotujemy przez 30-40min. Następnie dodajemy starty ser wegański i wszystko dokładnie mieszamy. Danie pozostawiamy na ogniu jeszcze 5min. Ser musi się rozpuścić, a ryż wchłonąć całą wodę.
Po 15min solimy i doprawiamy białym pieprzem. Ryż z warzywami gotujemy przez 30-40min. Następnie dodajemy starty ser wegański i wszystko dokładnie mieszamy. Danie pozostawiamy na ogniu jeszcze 5min. Ser musi się rozpuścić, a ryż wchłonąć całą wodę.
Przepis dodany do akcji: