W internecie i książkach kucharskich roi się od przepisów na risotto z grzybami, szparagami czy brokułami. Naszła mnie ochota na dobre danie z ryżem w roli głównej, ale nie chcę się powtarzać i powielać tych samych pomysłów... Jedliście kiedyś gotowaną kalarepę i cukinię? Nie? Ja też nie... dopóki nie stworzyłam tej pysznej potrawy! 


Składniki (20szt):
  • 250g ryżu risotto
  • 1 kalarepa
  • 1 cukinia
  • 1 biała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek wegańskiego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 szklanki wody
  • sól, pieprz biały
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć czosnek (plasterki) i cebulę (kostka). Po 5 min dodać kalarepę (kostka) i cukinię (półksiężyce/kostka). Po 10min dodać ryż, smażyć z warzywami jeszcze kilka minut. Ryż z warzywami przekładamy do garnka i dolewamy wodę. 

Po 15min solimy i doprawiamy  białym pieprzem. Ryż z warzywami gotujemy przez 30-40min. Następnie dodajemy starty ser wegański i wszystko dokładnie mieszamy. Danie pozostawiamy na ogniu jeszcze 5min. Ser musi się rozpuścić, a ryż wchłonąć całą wodę.


Przepis dodany do akcji:
Wegetariański obiad V