Słodkie śniadania weszły na stałe do mojego menu. Nie wyobrażam sobie lepszego początku dnia niż zdrowa, odżywcza i ciepła jaglanka lub owsianka. Czuję, że daje mi ona dużo energii i nasyca bardziej niż kanapki z wege pastami czy sałatki z surowych warzyw. Przyłączcie się do mnie i posmakujcie w cudownych owocowych śniadaniach.
Składniki:
- 1/2 jabłka
- 1/2 brzoskwini
- 1/2 mango
- 4-5 łyżek kaszy jaglanej
- 10 orzechów pekan
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki ziarenek wanilii
- 3 łyżki ekspandowanego amarantusa
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
- woda
Owoce kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka, prażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Dodajemy do nich cynamon i dalej gotujemy, aż nadmiar wody odparuje a owoce zamienią się w delikatny mus (zajmie nam to ok.10-15min).
Kolejnym krokiem jest opłukanie kaszy jaglanej i zalanie jej wrzątkiem. Dalej dodajemy ziarenka wanilii i syrop klonowy (jeśli lubicie mocno słodką wersję). Kaszę mieszamy co jakiś czas , a po 10min jest już gotowa (nie jest twarda ani nie rozgotowana).
Na dno miseczki przekładamy waniliową jaglankę, a wierzch przykrywamy amarantusem i musem owocowym. Układamy również uprzednio sparzone wrzątkiem orzechy pekan.
Przepis dodany do akcji: