Tofu w galarecie robiłam jako jedno z tegorocznych wielkanocnych dań, ale myślę, że może być pomysłem na rodzinne imprezy jako alternatywna dla "zimnych nóżek". Oczywiście podajemy z takimi samymi dodatkami, czyli świeżym chlebem i octem jabłkowym lub maggi.



Składniki na bulion: 
  • 3 szklanki wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • pół cebuli
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu
Składniki na galart (6-8szt):
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • kostka marynowanego tofu
  • 1,5 łyżeczki agaru
Wykonanie:
Warzywa wraz z przyprawami (ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz) gotujemy do miękkości. Po ok.30min odcedzamy warzywa i po ostygnięciu kroimy razem z tofu w drobną kostkę. Z bulionu wyjmujemy również przyprawy. Podgrzewając bulion na średnim ogniu i mieszając cały czas dodajemy sok z cytryny, sos sojowy i agar. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie do silikonowych foremek na muffinki wrzucamy pokrojone warzywa, tofu i dodajemy kukurydzę i groszek z puszki. Zalewamy bulionem i wstawiamy na ok.1-2h do lodówki.

 Podajemy z octem jabłkowym lub przyprawą maggi.