Zimą warzywa takie jak cukinia, bakłażan czy papryka są zdecydowanie droższe niż w sezonie. pomimo tego nie potrafiłam się oprzeć by nie zrobić ostrej bałkańskiej pasty.
Jest pikantna, lekko wędzona i zarazem słodka. Z wielką ochotą podzielę się z Wami przepisem, który skrywa połączenie tych wszystkich smaków i
aromatów w jednym małym słoiczku.
aromatów w jednym małym słoiczku.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- kawałek dyni
- 3 łyżeczki papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1,5 przyprawy do dań z grilla
- pół łyżeczki zmielonej papryczki Jalapeño (opcjonalnie)
- sól himalajska, pieprz czarny
Nagrzewamy
piekarnik do 180st C i przez 40min pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową przekrojone w pół warzywa. Po upieczeniu przekładamy je do garnka i blendujemy (pozostawiając zauważalne kawałki). Dodajemy przyprawy i na małym ogniu redukujemy nadmiar wody, aby pasta zgęstniał. Zajmie nam to 10-15min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pasta idealnie pasuje do świeżego ziarnistego pieczywa.